Elopement bruiloften: avontuur in Nederland en daarbuiten

Droom je van een intieme bruiloft zonder de traditionele drukte? Welkom in de wereld van elopements! Of je nu kiest voor een schilderachtige locatie in Nederland of een exotische bestemming in het buitenland; elopements bieden de perfecte mix van romantiek en avontuur. In deze blog duiken we in het plannen van een onvergetelijke elopement, delen we tips voor zowel binnenlandse als buitenlandse ceremonies en geven we je een kijkje achter de schermen van onze eigen ervaringen als elopement fotograaf. Dus, klaar voor een bruiloft die écht bij jullie past? Lees verder en laat je inspireren!

De betekenis van elopements: van vroeger tot nu

De historische betekenis van elopements

Laten we even terug in de tijd gaan. Vroeger stond ‘elopement’ synoniem voor stiekeme liefdes en verborgen affaires. Als je verliefd werd op iemand die niet de goedkeuring van je familie kreeg, was weglopen en in het geheim trouwen vaak de enige optie. Het was een daad van rebellie, een keuze om je hart te volgen, ongeacht wat de wereld dacht.

Elopements van nu

Fast forward naar nu: elopements hebben een hele nieuwe betekenis gekregen. Vaak hoor je mensen er over praten met de woorden micro wedding of intieme bruiloft. Het gaat niet meer om het ontvluchten van familiedruk, maar om het vieren van jullie liefde op de meest authentieke manier.

Stel je voor: jullie tweeën op een rustig strand bij zonsondergang, of het uitwisselen van geloften op een bergtop met een adembenemend uitzicht. Dat is de magie van een moderne elopement. Het gaat om jullie, jullie liefde en het kiezen van een ervaring die echt bij jullie past!

En weet je wat het mooiste is? Jullie hoeven je geen zorgen te maken over de druk en de kosten van een grote, traditionele bruiloft. Een elopement geeft jullie de vrijheid om te investeren in wat echt belangrijk is: elkaar.

Jullie keuze

Of het nu gaat om een liefdesverhaal uit het verleden of een hedendaagse viering van avontuur en intimiteit, elopements zijn altijd een viering van liefde geweest. In een wereld vol tradities en verwachtingen, nodigen we jullie uit om je eigen pad te kiezen en jullie liefde te vieren op een manier die echt bij jullie past.

Waarom elopen? Het avontuur van jullie liefde

Elopements zijn een viering van liefde in zijn puurste vorm. Het is kiezen voor avontuur, authenticiteit en elkaar. Dus als je droomt van een dag die echt de essentie van jullie relatie vastlegt, waarom dan niet kiezen voor het avontuur van een elopement?

Echte Liefde

In een wereld vol met eindeloze keuzes, to-do lijsten en verwachtingen, is er iets ongelooflijk bevrijdend aan kiezen voor eenvoud. Sinds we Covid-19 hebben meegemaakt, waarbij de wereld stil leek te staan, merken we dat er vaker gekozen wordt voor het motto ‘less is more’. Elopements gaan over het strippen van alle ruis en je concentreren op wat echt belangrijk is: jullie twee. Geen stress over tafelschikkingen of welke kleur servetten te kiezen. Alleen jullie, jullie geloften en de pure, rauwe emotie van het moment.

Een echt authentiek avontuur

Een elopement is niet zomaar een bruiloft; het is een avontuur. Het is kiezen voor een locatie die jullie hart doet zingen, of dat nu een zonovergoten strand is, een schilderachtige bergtop of een rustig plekje in jullie eigen stad. Het is de vrijheid om “ja” te zeggen op een manier die echt resoneert met wie jullie zijn als paar.

Jullie verhaal, jullie regels

Waarom zou je je laten beperken door tradities of verwachtingen? Elopements geven jullie de vrijheid om jullie liefdesverhaal te schrijven zoals jullie dat willen. Of je nu besluit om te trouwen bij zonsondergang, een picknick te houden na de ceremonie of gewoon samen te dansen onder de sterren: het gaat erom dat jullie je eigen regels maken.

Diepe connectie

Zonder de afleiding van een grote bruiloft is er ruimte voor diepere intimiteit en connectie. Het gaat om het vasthouden van elkaar terwijl je je geloften fluistert, het voelen van elkaars hartslag en het echt aanwezig zijn in het moment.

Financiële vrijheid

Laten we het ook even hebben over de olifant in de kamer: de kosten. Traditionele bruiloften kunnen een flinke deuk in je portemonnee slaan, met alle bijkomende kosten van locaties, catering, decoraties en meer. Door te kiezen voor een elopement, kiezen jullie niet alleen voor een intiemere ervaring, maar ook voor aanzienlijke kostenbesparingen. Dit betekent dat jullie meer financiële vrijheid hebben om te investeren in andere belangrijke aspecten van jullie leven samen, zoals een droomhuwelijksreis, een nieuw huis of andere avonturen die op jullie wachten. Doordat je geen mega dure locatie hoeft te huren, kun je kiezen om te investeren wat jullie écht belangrijk vinden.

De dag zelf

Dus, hoe ziet zo’n dag eruit? Nou, dat bepaal jij! Wil je in je trouwjurk over het strand rennen? Doen! Liever een casual outfit? Ook goed! En het bruidsboeket? Dat kan van bloemen zijn, maar je kunt ook iets totaal anders zoals een lampion of een vintage boek gebruiken als prop!

Het belangrijkste is dat de dag weerspiegelt wie jullie zijn. Begin met een relaxed ontbijt, zeg je geloften op een plek die voor jullie speciaal is en sluit af met een romantisch diner onder de sterren. En vergeet niet, dit is jullie verhaal. Dus of je nu kiest voor een traditionele touch of iets totaal anders, zorg ervoor dat het iets is waar je over 50 jaar nog steeds met een glimlach aan terugdenkt!

Tips voor een onvergetelijke ervaring

 1. Begin rustig: start je dag met een rustig moment samen. Misschien een ontbijtje op bed of een vroege ochtendwandeling en een broodje pindakaas en hagelslag voor onderweg. Dit helpt om de zenuwen te kalmeren en je te focussen op wat echt belangrijk is: jullie twee.
 2. Draag wat je wil: wie zegt dat je een traditionele trouwjurk of -pak moet dragen? Als je je comfortabeler voelt in een jumpsuit, kilt of zelfs een superheldenkostuum, ga ervoor!
 3. Neem de tijd: plan genoeg tijd in voor elk onderdeel van de dag. Niets zorgt voor meer stress dan haasten, vooral als je op een bergtop staat of door een bos loopt.
 4. Maak het persoonlijk: voeg persoonlijke details toe aan je dag. Of het nu een handgeschreven gelofte is, een speciaal sieraad of een favoriet liedje: het zijn de kleine dingen die het verschil maken.
 5. Vertrouw op je fotograaf: als fotograaf hebben we het allemaal gezien. Vertrouw op onze expertise, en als we zeggen “sta daar en kijk dromerig naar die boom”, dan is er een goede reden voor! Soms voelt het poseren heel raar, maar ziet het er op de foto fantastisch uit.

Waarom kiezen voor een elopement in het buitenland?

Overwegen jullie om in het buitenland te elopen? Goede keuze! Waarom zou je je beperken tot de achtertuin als de hele wereld aan je voeten ligt? Elopements in het buitenland zijn als een dubbele traktatie: je krijgt een avontuurlijke reis én een intieme bruiloft in één. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet trouwen met een exotische zonsondergang op de achtergrond en daarna genieten van een lokale delicatesse? Voor de reislustige koppels hét idee om passie en liefde te combineren.

Populaire en unieke bestemmingen voor elopements

Nu vraag je je misschien af: “waar moet ik heen?” Nou, je hebt vrij spel! Alles kan, zo gek als je het kan bedenken. Maar om jullie een beetje op weg te helpen:

 • IJsland: Voor degenen die van dramatische landschappen houden. Waterval als achtergrond, ruw en rauwe rotsen, een vulkaan als je geluk hebt? Van september tot april heb je ook nog een mega grote kans om het noorderlicht te zien!
 • Schotland: Voor de liefhebbers van mystieke kastelen, ruige kustlijnen en misschien een doedelzak op de achtergrond.
 • Noorwegen: Voor de echte avonturiers. Denk aan het Noorderlicht, fjorden en misschien een elopement op een Vikingboot!
 • Italië: Voor de romantici. Niets zegt “Ik hou van je” zoals een uitwisseling van geloften in een glooiende Toscaans wijngaard.

Tips en overwegingen bij het plannen van een buitenlandse elopement

Oké avonturiers, voordat je je koffers pakt zijn hier nog enkele tips:

 • Juridische aspecten: elk land heeft zijn eigen huwelijksregels. Zorg dat je van tevoren onderzoekt welke documenten je nodig hebt en of er wachttijden zijn.
 • Cultuurverschillen: doe je huiswerk. Het is niet alleen respectvol om lokale tradities en gebruiken te kennen, maar het kan je ceremonie ook extra speciaal maken. En wie weet, misschien wil je wel trouwen in traditionele klederdracht!
 • Locatiekeuzes: kies een locatie die bij jullie past. Of je nu droomt van een kasteel in Schotland of een hutje in Noorwegen, zorg dat je de locatie van tevoren bezoekt of een lokale weddingplanner inschakelt.
 • Weersomstandigheden: houd rekening met het weer. Een zomerbruiloft in Italië klinkt geweldig, maar zorg voor schaduw. En als je in de winter in Noorwegen wilt trouwen, trek dan warme kleding aan!
 • Vergunningen: sommige locaties vereisen een vergunning, vooral als ze beschermd zijn. Dat kan gaan om een vergunning om er een ceremonie te mogen houden of om te mogen fotograferen. Zorg dat je dit ruim van tevoren regelt.

Elopen in Nederland, kan dat?

Bij het woord ‘elopement’ denken velen meteen aan verre, exotische oorden. Maar waarom zou je ver zoeken als je ook dichtbij, in ons eigen kikkerlandje, een onvergetelijke en intieme bruiloft kunt beleven? Ja, je leest het goed: elopen in Nederland is niet alleen mogelijk, maar ook ongelooflijk romantisch en speciaal.

Wettelijke formaliteiten

Voordat je besluit te elopen in Nederland, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wettelijke formaliteiten. In Nederland moet je eerst voor de wet trouwen voordat je een ceremoniële bruiloft kunt houden. Dit kan eenvoudig en snel bij de gemeente. Eenmaal getrouwd voor de wet, zijn jullie vrij om jullie ceremoniële elopement waar dan ook in Nederland te houden.

Locatiekeuze

Nederland barst van de prachtige locaties die perfect zijn voor een elopement. Denk aan de uitgestrekte stranden van Zeeland, de mysterieuze bossen van de Veluwe of de idyllische dorpjes in Friesland. En wat dacht je van trouwen op een boot in de Amsterdamse grachten? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Planning

Hoewel een elopement vaak kleinschaliger en intiemer is, vergt het nog steeds enige planning. Denk aan het kiezen van een fotograaf, het regelen van bloemen en het vinden van een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) die jullie ceremonie kan leiden. Gelukkig zijn er in Nederland veel professionals gespecialiseerd in elopements die jullie kunnen helpen om jullie dag perfect te maken. Uiteraard maken we ook even gebruik van de mogelijkheid om onszelf aan te bevelen. Allereerst als trouwfotograaf, maar daarnaast kunnen we jullie ook helpen met het plannen van jullie elopement bruiloft in Nederland. Van locatie scouting tot het aanbevelen van verschillende leveranciers en nog veel meer. Zie voor onze pakketten de info en prijzen pagina.

Elopement ceremonie bij Netl park

Een avontuurlijke elopement in Nederland: zo ziet dat eruit

In het voorjaar van 2023 organiseerden we een avontuurlijke glamping elopement shoot in het Netl park in Kraggenburg, Nederland. De sfeer die we zochten? Zuid-Afrika meets Iceland, meets backpacken!

Dit park is een prachtige plek met meerdere mogelijkheden: je kunt hier onder andere heerlijk verblijven op de camping, een dag op avontuur met het obstacle parcour of trouwen! De ideale plek als je een avontuurlijke plek in Nederland zoekt zodat een aantal van je geliefden de dag bij kan wonen. Het Netl park is geschikt voor de grotere bruiloften, maar zeker ook de kleine en intieme elopements!

Omdat deze unieke plek ook een camping is, kun je een Landrover huren om je huwelijksnacht in door te brengen. Hoe romantisch! De foto’s die je in dit blog ziet, zijn allemaal in het Netl park gemaakt.

De voor- en nadelen van een elopement of micro wedding

Nadelen:

 • Je dierbaren zijn meestal niet aanwezig bij de elopement ceremonie.
 • Het kan een teleurstelling zijn voor dierbaren.
 • Het regelen van alle papierwerk kan vermoeiend en ingewikkeld zijn.

Voordelen:

 • Het is een unieke ervaring.
 • Je kunt ALLES personaliseren: van de ceremonie tot waar je naartoe wilt en meer.
 • Elopement is intiem en een moment om te beleven met de liefde van je leven.
 • Het kan goedkoper zijn dan een reguliere bruiloft.
 • Vertrek op reis na je huwelijk en verover de wereld!
 • Als je niet veel stress wilt tijdens het plannen van een bruiloft, is dit perfect!
 • Onvergetelijke momenten die je nooit zult vergeten.
 • Avontuur gegarandeerd!
 • Verbluffende en opvallende trouwfoto’s.

Leuke feiten: de elopement (r)evolutie!

 • Stijgende populariteit: een verbazingwekkende 62% van de verloofde Amerikaanse stellen overweegt te elopen. Voor vrouwen springt dit aantal naar 69%.
 • Bewijs op Pinterest: een enorme toename van 128% in zoekopdrachten naar elopement-fotografie-ideeën op Pinterest toont de groeiende aantrekkingskracht van intieme bruiloften.
 • Milieuvriendelijke keuze: traditionele bruiloften kunnen tot 272 kilo afval produceren. Elopements? Een duurzame viering!
 • Elopements op bestemming: Pinterest-gegevens tonen een stijging van 32% in zoekopdrachten naar bergbestemmingsbruiloften. Stadhuizen, bossen en zelfs de Hawaïaanse archipel worden populaire elopementplekken.
 • Waarde van de bruiloftsindustrie: met een jaarlijkse waarde van meer dan £10 miljard in Engeland en stijgende kosten, is het geen wonder dat stellen op zoek zijn naar budgetvriendelijke alternatieven.
 • Bergtop I Do’s: veel stellen ruilen kerkklokken in voor bergkreten, en doen hun geloften te midden van de grootsheid van de natuur.
 • Elopement pakketten: zoekopdrachten naar ‘elopement pakketten’ in Engeland zijn het afgelopen jaar met 120% gestegen, waarbij bedrijven op maat gemaakte elopement diensten aanbieden op dromerige locaties.
 • Reizen & trouwen: elopements combineren vaak de bruiloft en huwelijksreis. Eén mooi avontuur!
 • Epische fotomogelijkheden: unieke elopement locaties betekenen onvergetelijke trouwfoto’s. Perfecte herinneringen!
 • Drama ontwijken: elopements omzeilen het potentiële familiedrama en richten zich uitsluitend op de liefde van het bruidspaar.
 • Budgetvriendelijk: de gemiddelde bruiloft in het VK in 2018 kostte £30.355. Elopements bieden een kosteneffectief alternatief zonder in te moeten leveren op romantiek.
 • Moderne kijk op traditie: van het uitwisselen van geloften in oude steden tot gepersonaliseerde ceremonies in de bergen, elopements van vandaag zijn net zo divers als de stellen zelf.

Conclusie: de magie van elopements en intieme bruiloften

Het pad van elopement is niet voor iedereen, maar voor degenen die kiezen voor dit intieme avontuur biedt het een onvergetelijke ervaring. Het gaat niet alleen om het vermijden van de stress en het gedoe van een traditionele bruiloft, maar ook om het vieren van liefde op een manier die echt bij jullie past. Of je nu kiest voor de rustige duinen van Nederland, de exotische stranden van Bali, of de ruige bergen van Noorwegen: de wereld is jouw speeltuin!

En terwijl je dit avontuur overweegt, onthoud dan dat het niet gaat om de bestemming maar om de reis en je partner. Elopements gaan over jullie twee, jullie liefde en het verhaal dat jullie samen willen vertellen.

Dus, droom groot, wees dapper en volg je hart! Waar het je ook heen leidt, het zal ongetwijfeld prachtig zijn omdat het de start van jullie getrouwde leven is. En mocht je die momenten willen vastleggen, dan staan wij altijd klaar met onze camera’s om jullie unieke verhaal te vertellen.

Leveranciers voor de shoot bij Netl park:

Tim Wouters Photography – fotografie | Nature Weddings – ceremoniemeester & wedding planner | Netl – trouwlocatie | Van Het Pad – trouwauto | Hippeprintjes – stationary | Babs Benny – babs | By Irene – MUAH | Juwelenlijn – handgemaakte ringen | White Weddings – styling | Silk and Pepper – bloemen | Het Boudoir – trouwjurk | Schutz Fashion Hoorn – trouwpak

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *